Novinky 2017

Femme Fatale v novém domově

V posledním čase jsem se na aktualizaci stránek jaksi vykašlala. Malá blecha nám mezitím vyrostla, odcestovala do nového domova na Slovensku. V mezičase jsme spolu podnikaly výlety do okolí, zažila první sníh, stejně jako Ellie, která je z něj stále nadšená. Femme Fatale vyšly veškeré testy dokonale, byla naše poslední štěńátko na delší časový úsek. Uvidíme co nám připraví Ellie a zda projde bonitací. Už tak moc neroste a zdá se, že by mohla být i plnochrupá. Ale vývoj není úkončen, tak nás může stále něčím překvapit. Naše dámy si již užívají odpočinku, obzvlášť Daisy je toho názoru, že se už může pouze válet a vstávat v 9 ráno, to je sakra moc brzo a ještě fuuuuj do té zimy, mámo neblbni a měj se mnou slitování laugh Po novém roce se plánujeme s Ellie podívám v rámci socializace na výstavu do Brna, pravděpodobně hned z kraje ledna, ať si zvyká. Zbytek už se bude prohánět už jen po loukách a věřím, že s touto představou následujících let budou maximálně spokojeny.

 

 

Femme Fatale 3.týdny

Naše malá zlatonka bude mít již 3. týdny a plíseň měla 3 měsíce. Hrozně moc rychle ten čas se psy utíká, člověk se sotva ohlédne a je fuč. Zlatonka je taková moc napřed ve vývoji štěňátko. Je to kus holky, protože má mlíko sama pro sebe, jako první otevřela oči přesně 10tý den, běžně štěnda z mých odchovů až kolem 14.-16.dne. Je to tichá zvídalka a je moc krásná. Wifi měla po vytaení stehů komplikace, protože se jí jeden steh otevřel a musela dostat další dávku antibiotik, rána se, ale dobře zahojila, tak snad už máme letos vybráno. Před cca 10.dny jsme nechali kastrovat i naši Ketty, ta vše zvládla naprosto v pohodě. 

 

F vrh na světě

Dne 5.10.2017 se nám narodil vrh F v počtu celý 1 kus. laugh Nejprve se narodil přirozeně pejsek, který byl však velmi malinký a narodil se již udušený ( zadní poloha + delší přípravná fáze + velice malá, špatně vyživující placenta). Pejsek bohužel neměl šanci na přežití, Wifi však přestala dále rodit a tak jsme po 3 hodinách čekání odjely na veterinu, kde jsme se rozhodly pro císařský řez. Nechceme již pokoušet štěstěnu a tak jsme se rozhodly Wifi zároveň vykastrovat. Zachránily jsme jednu nádhernou princeznu, která nemohla dostat jiné jméno než Femme Fatale ( osudová žena). Obě holky jsou v pořádku, až mě překvapuje jak rychle je schopné se zvířecí tělo regenerovat, když vidím jak je schopná druhý den po operaci schopná vystřelit z bedny a jít omrknout co se děje venku. Ale jen v rychlosti, aby náhodou ten malý poklad nebyl moc dlouho sám. Maminka si o ni náležitě pečuje, nikomu ani ukázat. Jako jediná z našich holek ji pořád přestlává porodní bednu a měla z ní pěkný bunkr. 

 

Jinak, abych nezapomněla na slečnu borůvkovou, tak ta roste jako z vody. Už to není žádný roztomilý štěňátko, ale čtyřkilová knedla laugh Začíná se socializovat v rušnějším prostředí a ne jen louky a lesy, což jí by se líbilo, ale já jsem krkavčí matka, tak ji beru i tam kde pro ni tolik srandy není, ale třeba si zvykat. Ale je zlatá, téměř neštěká, hravá, umí vypnout, miluje přetahování a učení se nějakých těch psích dovedností, protože tam je přeci jídlo a to je nejlepčejší věc na světě. 

  

E vrh v nových domovech + očekávaný F vrh

Čas nám uplynul jako voda v Jizeře a holky z našeho E vrhu postupně odešly do nových domovů. Byly klinicky vyšetřené na sledované oční vady spolu se svou mámou a všechny jsou PROSTÉ VŠECH SLEDOVANÝCH OČNÍCH VAD. Genetické testy dopadly rovněž více než skvěle. Elizabeth Cotten domácky "Ellie" zůstává v naší chovatelské stanici, uvidíme co nám společná budoucnost přichystá. 

Máme obrovskou radost z potvrzené březosti naší Wifi. Popravdě jsme v to již nedoufali, protože předchozí krytí bylo neúspěšné. A také v důsledku cysty na vaječníku, která zabřeznutí moc nepodporovala. Takže jsme to nechali na přírodě a 4 denním pobytu Wifi u krycího psa a výsledkem je, že jsme s jistotou viděli 2 štěňátka, což je na jeden funkční vaječník obrovský úspěch. Věříme, že vše dojde ke zdárnému konci v podobě přirozeného porodu a zdravých štěňátek smiley

Navštívila nás i blonďatá dcerunka naší Daisy. No je to pěkný čertovo kvítko s klokaníma nohama. Frr do všeho a chudinka matinka nestíhala sledovat, kde to zvíře zase je laugh Doufám, že se nám s Daisy podaří dorazit na letošní kraťandí sraz, abychom uviděly holky z C vrhu. 

3.-5. týdnů

Holčičky budou mít zítra 5. týdnů, tak rychle ten čas letí. Sotva se rozkoukaly, už běhají po zahradě. Všechny jsou to pěkné čiperky, rády jí a často ještě spí. Už znají milé tetičky i pana kocoura, z kterého mají respekt. Zvykají si na různé podněty a zvuky, aby z nich mohla vyrůst neohrožená štěňátka. Modřenka Elizabeth má nad očekávání obě oči modré, Ethel má jedno oko modré a druhé půl na půl. 

0-14 dní

Holky mají za sebou 14 dní života a kousek. Pomalu už i poslední a největší Elizabeth otevírá očka a tak pozvolna začíná rozkoukávací etapa. Mají za sebou první odčervení, které se jim ani trochu nelíbilo a také stříhání drápku, které proběhlo za jejich spánku. Černošky jsou pěkné divošky a ještě slepé se snažily opileckým krokem chodit po bedně a vrážet do zdi, okusovat si nohy a teď to s částečným zrakem zdokonalují laugh Ethel se nenechává zahanbit, jen knedla Elizabeth má na všechno dost času a koukat prej pak už bude celý život, tak nač s tím spěchat. Více fotek z prvních 14 dní zde: http://al-bader.rajce.idnes.cz/Blues_legends_E_litter_sheltie/

 

Štěňátka jsou na světě!!!

Dne 12.7. 2017 nám přivedla na svět Ketty 4 krásné holčičky. S váhami 189- 220g. Přípravná fáze nám dala zabrat a stála nás několik probdělých nocí, Ketty se však držela přesně kalendáře a porodila jak praví 64.den a nestandardní merle holčičku si nechala schovanou někde pod žebry, aby na sonu nebyla vidět. Všechny se mají čile k světu a maminka se o ně vzorně stará...

 

Pitva + nové vyšetření Bertika

Pitva Destinyho neodhalila žádnou příčinu úmrtí. Jednalo se o status epilepticus, dlouhý epileptický záchvat, který skončil i přes veškerou snahu veterináře ( intubace, podání benzodiazepinů na zastavení křečí) úhynem ať už z důvodu vyčerpání organismu či dlouhodobé křeče plicního svalstva a tím pádem došlo k udušení. Následná resuscitace byla neúspěšná. O možné příčině lze pouze polemizovat, avšak s vysokou pravděpodobností se mohlo jednat o následek složitého porodu.

Lovesome Crystal Blue byl geneticky vyšetřen na degenerativní myelopatii s výsledkem N/N- zdravý jedinec

 

Veselé a smutné červnové novinky

Začneme tou smutnější zprávou. Dne 2.6.2017 nás neočekávaně a tragicky opustil Destiny Challenger al Bader. Jeden ze dvou chlapečků po naší Wifi. Čekáme stále na výsledky pitvy a toxikologie, které nám snad odhalí příčinu smrti, která je v tuto chvíli nejasná. Odpočívej v pokoji malý princi heart

Veselou novinkou tohoto měsíce a vlastně i roku je, že sono potvrdilo březost a krytí v Polsku bylo úspěšné a my se začátkem prázdnin můžeme těšit na naše první modré šeltičky a samozřejmě i tricolorní smiley 

Polsko a Izzie

Naše Ketty začala hárat a tak jsme se v uplynulých dnech vydaly do Polska na krytí za nádherný blue-merle psem Lovesome Crystal Blue domácky Bertik. Dva dny strávené s Danutou a Bertikem mi daly za pravdu, že volba byla správná. Je to pes nejen krásný, s vynikajícím zdravotním profilem, ale také s milou, bláznivou a nekonfliktní povahou. Je neúnavný aportér, který by pro balonek udělal cokoliv. Teď nám nezbývá než čekat zda naše cesta byla plodná. 

Po našem návratu z Polska nás opustila zlatonka, která si užívala prodloužené dětství a rozmazlované jedináčkovství u nás doma a vydala se prozkoumávat svět se svými novými páníky. Bude se mít skvěle, stejně jako ostatní štěňátka z vrhu. Každého z nich bude možno s odstupem času spatřit na nějaké výstavě. Už teď se nemůžu dočkat jak ti naši kokosáci porostou wink Vzhledem k tomu, že se jednalo o poslední vrh Daisy a je již kastrována pozastavujeme chov krátkosrstých kolií. Až příjde vhodný čas pokusíme se o import nějaké kraťandí slečny tak, aby byla přínosem pro český chov a hlavně, aby nám dělala při nejmenším radosti a starosti jako naše Daisy.

 

Trikolády se rozutekly do světa

Další dva týdny utekly jako voda. Štěňátka si dosyta užila dovádění s mámou i tetičkami. Spolu jsme si zajeli na výlet do lesa a na okolní louky. Všude se štěňda chovala naprosto úžasně, nebojácně. Ale dozrál čas říct si sbohem. A tak nás v sobotu všichni malí černoušci tělem i duší opustili a vydali se se svými páníky objevovat taje většího světa tam daleko za plotem a bezpečím naší zahrady. Podle prvních zpráv jsou všichni v pohodě a začleňují se do biorytmů svých rodin. Doma nám zůstala zlatonka, která dostala jméno Tempy. Její osudem není zatím úplně zpečetěn, takže se uvidí jestli zůstane u nás či bude dělat radost někomu jinému. 

 

7. týdnů

Čas nám neúprosně letí a štěnda rostou jako z vody. Mají již za sebou vše potřebné k tomu, aby mohli odcestovat ke svým novým páníčkům smiley V pondělí byla očkována, čipována, byla jim odebrána krev na genetické testy. Dnes jsme absolvovali klinické vyšetření na sledované oční vady. Všechna štěňátka jsou PROSTÁ všech dědičných očních vad, stejně tak jejich máma Daisy- Bríghe Bohemia Elenor. Ta toto vyšetření podstoupila již potřetí- 1x ve štěněcím věku a 2x jako dospělá. V tento den nám také dorazily výsledky genetických testů na CEA a DM. Výsledky níže.

Captain Hastings al Bader: CEA, PRA, KAT- negative, CEA DNA carrier, MDR1 +/-, DM N/DM

Carmina Burana al Bader: CEA, PRA, KAT- negative, CEA DNA carrier, MDR1 +/-, DM N/DM

Carpe Diem al Bader: CEA, PRA, KAT- negative, CEA DNA normal, MDR1 +/-, DM N/N

Cause I´m Blonde al Bader: CEA, PRA, KAT- negative, CEA DNA carrier, MDR1 +/-, DM N/DM

   

15- 35. den

Štěňátka nám rostou jako z vody. Moc času na aktualizace nebylo, ale všechno probíhá přesně podle Deníčku štěňátek. Byla podruhé odčervena, začala baštit granule, konzervy. Objevili taje zahrady, kde díky krásnému počasí tráví většinu dne. Střídá se u nás mnoho návštěv s dětmi, psy a vše bez problémů. Akorát se opičákům líbí stínat hlavy narcisům laughPrůběžně přidávám fotky do alb, jejichž odkazy lze nalézt na stránkách štěńátek. Tety se už seznámily a hlavně Wifi se jim naplno věnuje ve hrách. 

  

 

0-14.dní

Štěňátka mají za sebou prvních 14.dní života. Moc se toho neděje, štěňátka střídavě jí a spí. Až na Hastingse už holky začínají pomalu rozlepovat očka a všichni se pokouší o první krůčky. Proběhlo již hromadné stříhání drápků a první odčervení. Daisy je již fit, má za sebou vyndávání stehů, rána se naštěstí krásně zhojila a už s námi vyrazí 1x denně na delší vycházku. Tetičky zatím ke štěňátkům nepouštíme, brzy si jich užijí do sytosti smiley

 

Máme štěňátka krátkosrsté kolie

Dne 28.2.2017 se naší Daisy narodila císařským řezem 4 štěňátka. Máme 2 trikolorní holky, 1 zlatou holku a 1 trikolorního kluka. Všem se daří velmi dobře. Daisy se dává po císaři dokupy, přitom podstoupila kastraci. Máme volnou 1 trikolorní fenku a pejska. Pro více info mne neváhejte kontaktovat emailem: al-bader@wbs.cz

 

Štěňátka šeltií nebudou

Bohužel ačkoliv vše vypadalo velmi nadějně, tak se štěňátek po Wifi momentálně nedočkáme. Pravděpodobně za to může cysta na vaječníku, která nedovolila štěňátka v děloze udržet. Prozatím nebude třeba veterinárního zákroku a uvidí se s dalším háráním, jestli se cysta do té doby nevstřebá.

Za 14 dní očekáváme narození našich vytoužených kraťandích štěňátek. Stále přijímáme záznamy. 13.2. oslaví své již páté narozeniny naše první kraťandí štěňátka. Tak jim přejeme do života hlavně hodně zdraví do dalších společných let se svými páníčky smiley

Kluci po Bamboocha al Bader mají již 7.týdnů, absolvovali klinické vyšetření na sledované oční vady a oba s výsledkem CEA, PRA, KAT- negative. Jsou to vymazlení bráškové, kteří jsou perfektně socializovaní. Chovatelé s nimi jezdí do města a také navštívili ZŠ, kde dováděli s dětmi.  

   

Vítáme všechny v novém roce a přejeme, ať je lepší než ten minulý wink

Hlavní a první novinkou v tomto roce je fakt, že je naše Daisy březí a můžeme se na konci února těšit na malá kraťandí štěňátka. Březost je potvrzena ultrazvukem. Viděly jsme 5 malých fazolek laugh Dále nás Wifi trošičku vypekla a začala hárat o několik měsíců dříve, takže z krytí v Polsku sešlo. I takto to bylo krytí " za všechny prachy", protože jsme jely pouze na vyšetření hladiny progeteronu v krvi a ta byla natolik vysoká, že jsme musely okamžitě vyrazit. No do Jaroměře z Luhačovic to není dvakrát co by kamenem dohodil, ale cesta zpátky byla více než hrozná. Zpátky jsme jely v té největší vánici a sněhové kalamitě a ve velice pozdních nočních hodinách jsme ve zdraví dojely domů. Zda bylo krytí úspěšné se dozvíme za cca 14 dní. Více informací o tomto vrhu zde. V případě zájmu o štěňátko z naší chovatelské stanice nás neváhejte kontaktovat.

aktualizováno: 04.01.2024 22:00:26