DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Novinky 2019

Pan a paní Knedlíkovi laugh

Ťuk, ťuk...ťuk, kdo? Tady aktualizace laugh Dlouho jsem to tady zanedbala, ale s takovými rarášky a prací to vlastně ani jinak nejde. Grace a Gatsby dostali pracovní jméno Knedlsoni, to proto, že tak stále kynou jako těsto na knedlíky. Uběhlo 4.5 týdne od poslední aktualizace a z malých, slepých myší se stali roztomilí medvídci jak povahou, tak i postavou. Co bych k nim tak řekla? Ani nevím... Jsou to správné hodné, milé, nebojácné šeltičky. Běhají jak po domě, tak po zahradě, seznámili se se všemi členy naší smečky, důchodkyně 2x nadšené nejsou, Wifi naopak ano. Protože jsou to knedly veliké nechali jsme jim minulý týden odebrat krev na genetiku CEA. Oba jsou stejně jako jejich rodiče CEA DNA carrier, v pátek je čeká čipování a první očkování, příští úterý pak klinické vyšetření na sledované oční vady. A pak ještě u nás nějaký ten pátek budou kynout úspěšně dál laugh PS: Na jejich stránce můžete nalézt odkaz na fotoalbum na rajčeti, kam pravidelně přidávám fotky, jak rostou. 

 

Štěňátka jsou na světě heart

Dne 06.10.2019 se v brzkých ranních hodinách narodili v naší chovatelské stanici 2 trikolorní pejsci a 1 blue merle fenka. Bohužel jeden z pejsků měl rozštěp patra, díky kterému nebyl schopen jíst a byli jsme nuceni jej nechat uspat. Za bezmála 8 let aktivního chovu jsme již ledacos zažili, nicméně tento zážitek považuji za nejhorší. Dát někomu život a pak mu ho zase vzít patří rozhodně k nejhorším zážitkům.  

Avšak máme i veselé zprávy. Paní Břuchalska a Pan Meresjev mají za sebou 1. týden života. Narodili se s váhou Gatsby 194g a Grace 233g, v týdnu Gatsby 498g a Grace 520g!!! Ellie se o ně stará hezky, ne vzorně, ale hezky. Ráda si už od nich odběhne, protáhnout se a proběhnout se za míčkem. 

 

 

vrh šeltie na cestě!

Po 2 letech se u nás s největší pravděpodobností, pokud příroda dá, narodí malé šeltičky, štěkničky a my se těšíme, že jich bude všude plno. Záznamy na štěňátka momentálně již nepřijímáme. 

 

 

Vyšetření srdce + krytí

Dne 17.7.2019 jsme absolvovaly s Ellie a její mámou Ketty plánované vyšetření srdce. U Ketty jsme s nálezem, díky zhoršeným problémům s kašláním, počítali. U Ellie, to prostě jeden nikdy neví a nechtěli jsme to nechat náhodě zejména kvůli obtížím Ketty. Ketty tedy absolvovala nejprve echo cardio a následně rentgen srdce, které prokázali endokardiózu mitrální chlopně. Ellie absolvovala pouze echo cardio, které neprokázalo jakékoliv změny na srdci, vše v pořádku a v normě, takové zdravé srdce, jak by mělo vypadat, a proto nebylo nutné podstoupit rentgen srdce.  

Začátkem srpna jsme se vydaly s Ellie, po jistých peripetiích a změně krycího psa na poslední chvíli, v den D na cestu do Rakouska za nádherným, zdravým a úspěšným ruským psem Ketrin´s Macho Boy. Pravdou je, že on byl prvotním plánovaným psem na krytí Ellie, ale nakonec jsem hledala jiné alternativy, neboť jsem si jej chtěla ponechat v záloze na vrh, ze kterého bych si chtěla nechat fenku. Ale osud tomu chtěl asi jinak a tak se stalo, že se blízko Vídně potkal Magic a slečna Lecterová, které musel takový fešák padnout do pomněkového oka. Ke konci týdne uvidíme zda-li toto setkání ponese i následky. Slečna Lecterová to zatím dává najevo zvracením a nutností změnit stravu, víc je závislá a unavitelná. Ale jeden nikdy neví a tak sono bude jistota. wink Přikládám pár fotek Macha se sestrou McCoy a potomky.

 

   

Klubová výstava Chropyně

Dne 11.5.2019 jsme se s Ellie zúčastnily klubovky v Chropyni, šeltie posuzoval irský rozhodčí Paul Lawless. Ellie v mezitřídě se v konkurenci dalších 4 fen, umístila na posledním místě, ale stále se známkou výborná. Nijak nás to nemrzelo, protože posudek má nádherný (k nahlédnutí v sekci výstavy Ellie). Počasí nám vyšlo opravdu jen tak, tak. Poté co jsme odjely totiž začalo pršet a vlastně pořád stále prší a pro všechny je to už tak trochu otravné. Atmosféra a samostná výstava byla skvělá, moc jsme si to užily. Za fotky děkuji Anetě Dostálové, CHS z Duhové zahrady.

  

Žijeme!!!

Jelikož neproběhla již delší dobu žádná aktualizace, tak se to pokusím napravit. V únoru jsme se s Elkou vydaly na mezinárodní výstavu psů do Brna, kde Ellie startovala poprvé v mezitřídě. A že to byla velice silně obsazená třída. To je tak, když dojedou Rusové se svými nádhernými zlatými zvířaty a vy nemáte šanci laugh posuzoval irský rozhodčí Timmins Dermot a jsme za známku Výborná rády. Posudek naleznete v sekci výstavy. Než podnikneme cestu na krytí, zúčastníme se ještě klubovky v Chropyni a poté výstavy pověsíme na nějaký čas na hřebík.

  

Daisy oslavila již 9.narozeniny v plném zdraví a síle. Elka ji dost nabíjí energií a tak má toho elánu tak akorát. Ketty letos také oslaví 9. narozeniny, v jejím případě to bohužel tak ve zdraví není. Letos v březnu jsme byly donuceny začít podávat léky na srdce, protože po 7mém roce a kastraci se ji začal projevovat šelest na srdci, který se stále stupňuje. Z tohoto důvodu jsme ji začali opět stříhat, jinak je to povahou pořád štěně. Wifi i Ellie jsou mladé, zdravé a praštěné fenky, které mají elánu na rozdávání. 

 

 

Život se psem není pod psa aneb vítejte v roce 2019

 

Jeden se nenadá a doslova přes noc je v novém roce laugh Psi čas neřeší, žijí přítomností, a dokud jim to běhá a štěká, užívají bezstarostnosti. Loňský rok byl pro nás relativně poklidný. Daisy a Ketty se přehouply do třídy veteránů a letos jim bude již 9 let. Tehdy si člověk uvědomí jak krátký čas nám byl ve společnosti psů vymezen. Užíváme se si spolu každou volnou chvíli, nehoníme se za výkony, prostě jsme. Na zahradě, na procházce v lese, večer u televize. Na podzim našeho birmího kocoura smetla motorka a utekl hrobníkovi z lopaty, měl zlomenou a zdrátovanou čelist, on si svůj stav nikdy nepřipustil, vše ustál a je schopen normálně fungovat, téměř jako dříve. Citelně jsme si uvědomili, jak je život křehký. Přestávají nám vadit vrtochy našich 4nohých přátel, protože přeci sami nejsme dokonalí a máme své mušky, tak proč po zvířeti požadovat plnění našich představ o tom, jak by se mělo chovat...

O to víc mne mrzí, když vidím jaksi "chovatelé" dělají na fenách business. Tolik odrostlých štěňat, která zoufale potřebují nové majitele, aby se mohla začít plně, individuálně sociálně rozvíjet, získávat nové zažítky a poznávat cizí pachy. Jednomu by v tu chvíli začal blikat červený majáček: " Pozor, bacha, něco je špatně." Ale ono ne, kryje se zvesela dál a nevím zda jsou lidé tak hloupí, naivní a bláhoví či naopak egoističtí a myslí si, že se jim současná krize vyhne a že to nebudou oni, kterým zůstane téměř celý vrh doma více než 10 týdnů. Osobně jsem velice zvědavá jak se bude vzniklá situace do budoucna vyvíjet, stejně tak jsem zvědavá kam bude chov směřovat. Ale jak se říká... všeho do času... 

V tomto roce máme s Ellie v plánu ještě pár výstav v první půlce roku a v té druhé, když příroda dá, by u nás mohla pobíhat parta černo-modrých pidižvíků heart  Více info o našem plánovaném vrhu zde

Daisy s Ketty si budou nadále užívat "důchodu". Wifi asi bude pořád stejně praštěná, bez ohledu na věk a já jen věřím a doufám, že se jim zdravotní problémy vyhnou.

aktualizováno: 04.01.2024 22:00:26