Novinky 2013

Štěňátka 5. týden

Čas nám neustále utíká a štěňátka započala pátý týden vývoje. Štěňátka zcela přešla na pevnou stravu a maminy je kojí pouze 1x denně. Mají za sebou druhé odčervení. Socializujeme co jen to jde a tak štěňátka ve věku 4 týdnů jela poprvé autem (žádné nezvracelo ani neslintalo) do večerní hodiny angličtiny, kam dochází moje maminka. Setkala se tam se spoustou nových,cizích lidí, dětí, pachů a celkově prostředí a všichni to zvládli na jedničku :-) . Povolily mrazy a tak štěňátka tráví více času venku, seznamujeme je s nejrůznějšími zvuky. Vánoční čas nám nahrává a tak jim pouštíme prskavky, zvykáme je na různé zvuky jako déšť, bouřka i nárazové zvuky jako je padání smetáku, poklic apod. Ven chodí i za tmy, což jim nečiní nejmenší problémy řádit stejně jako za bílého dne. Šeltičky také zvykáme na česaní a úplně v pohodě.Poprvé od porodu jsme také štěňátka vážili. Váhy kraťand se pohybují v rozmezí 2,40- 2,70kg, šeltie 1,25- 1,44kg. Všechna štěńátka jsou velice kontaktní, okamžitě reagují na jakýkoliv lidský pohyb v blízkosti jejich herny. Fotogalerie budou přidány brzy, jednotlivé fotky štěňátek na jejich stránkách. Koncem příštího týdne nás čeká, očkování, čipování a také klinické vyšetření DVO v Brně.

 

 

Štěňátka mezi 2-3.týdnem

Štěňátka už mají tři týdny, všechna vidí, mají rozvinutý sluch i čich, jsou zvědavá, nebojácná a začíná jich být všude plno. Všechna mají za sebou první odčervení, stříhání drápků, začali jsme přikrmovat máčenými granulemi a masovými konzervami, které štěňátkům velice chutnají a maminy si mohou od nich odpočinout, což také dělají stále častěji neboť štěňátkům začínají růst zoubky. 

Přikládám odkaz na fotky z druhého týdne kraťandy a šeltie.

 

MVP Nitra

Dne 1.12.2013 se zúčastnil MVP v Nitře náš odchovanec Badík- All my Dreams al Bader, získal krásné ohodnocení V1,CAJC od srbského rozhodčí Nenad Davidović. Moc majitelkám gratulujeme a děkujeme za prezentaci! :-)

Štěňátka mají 1.týden

Štěňátka mají za sebou první týden života. Mají se čile k světu a všechno dosáhla minimálně dvojnásobku své porodní váhy. Co nevidět se jim začnou otevírat očka, po sléze i ouška a to pak začne ta správná divočina :-) Už se moc těšíme.

Přidávám odkazy na fotogalerie kraťand a šeltií ve věku jednoho týdne. 

Štěňátka jsou na světě!!!

Ve dnech 19. a 21.11.2013 se nám narodila štěňátka šeltií i kraťand. Všichni se mají čile k světu a maminy se o prcky vzorně starají. Překvapením bylo, že se nám narodila samá zlatá štěňátka kolií, což znamená, že Bamči je dominantně zlatý. Oba vrhy jsou velice vyrovnané a těšíme se jak dále porostou. Na stránkách štěňátek doplněny veškeré informace včetně jmen. :-)

 

Předštěňátkovské novinky

15.11.2013

Během příštího víkendu očekáváme narození štěňátek. Obě holky jsou zatím v dobré kondici, i když je na nich mateřství již velmi znát. Přidávám fotky z 56.dne březosti Daisy a 57.dne březosti Ketty.

 

Začátkem listopadu v Německu prošla úspěšně bonitací Aryana al Bader- 53cmKörklasse I. Minulý víkend se zúčastnil klubové výstavy v Mladé Boleslavi Atlantic al Bader, který od britské rozhodčí Lisa Pettitt obdržel v pěkné konkurenci VD3, následně úspěšně prošel bonitací a byl uznán chovným s výškou 61cm. Máme obrovskou radost a majitelům moc gratulujeme! 

 

Očekáváme štěňátka

říjen 2013

Dnešní sonografické vyšetření potvrdilo březost u obou našich holek. A tak se můžeme na konci listopadu 2013 těšit na štěňátka smiley Nechali jsme Daisy geneticky otestovat na degenerativní myelopathii a výsledek je více než skvělý, je DM N/N- což znamená zdravá-nepřenašečka a žádné z jejich štěňat by nemělo touto chorobou onemocnět. Článek o tomto onemocnění naleznete zde. Do fotogalerie byly přidány nové fotky.

Dne 26.10. 2013 se náš šeltií odchovanec Badík- All my Dreams al Bader zúčastnil mezinárodní výstavy v Bratislavě, kde ve třídě mladých získal krásné ocenění V1,CAJC a BOS. Majitelům moc gratulujeme!smiley

Máme nakryto

20-22.9.2013

Máme za sebou výlet do Slovinska, který byl snad úspěšný a na konci listopadu se můžeme těšit na stěňátka. Zda bylo krytí úspěšné se dozvíme zhruba za měsíc kdy se vydáme na kontrolní ultrazvuk. Novinkou je, že byla nakryta i naše šeltie Ketty, krásným dominantně zlatým francouzským psem importovaným do Slovinska, štěňátka budou opět pouze zlatá s vlohou pro tricolor jako v předchozím vrhu. Více informací o tomto spojení přidáme brzy. Záznamy na štěňátka z těchto spojení přijímáme již nyní. Nabízíme i možnost spoluvlastnictví.

NVP Brno

7.9.2013

Na národní výstavě v Brně se vystavovala obě štěňátka z našeho vrhu A šeltií, rozhodčí byl mnou velmi uznávaný Milan Krinke. Oba jedince jsem vystavovala já, čímž bych chtěla majitelům poděkovat za důvěru. All my Dreams al Bader získal ve třídě mladých v konkurenci dalších tří psů ocenění V1,CAJC. Jeho sestřičce se nezadařilo, díky dřívější špatné zkušenosti s ukazováním zoubků a následným stresem- aby nevznikly mylné dohady o nevyrovnanosti povahy!!!Tudíž Angel´s Miracle al Bader- VD3, avšak s velice krásným posudkem. Máme z obou velikou radost, oba rodiče jsou velice pyšní! Výstavy se zúčastnil i otec našich štěňátek Eastdale Just a Dreamstone, který své kvality potvrdil oceněním V1,CAC a Národní vítěz. Gratulujeme. Podařilo se nám vyfotit dětičky s tátou, fotky níže smiley

          

NVP Mladá Boleslav+ Doppel CACIB Leipzig

24.-25.8.2013

V sobotu 24.8.2013 se zúčastnil NVP v Mladé Boleslavi Atlantic al Bader, v konkurenci dalších dvou psů obdržel krásné ocenění V2, res. CAC v mezitřídě,rozhodčí Mgr. Dana Fialová. Tento víkend se vystavovala v německém Leipzigu Aryana al Bader, v sobotu získala od německé rozhodčí Kerstin Selle VD a v neděli od polské rozhodčí Alexandry Lubaszka V1,CAC,res.CACIB -autor fotky Markéta Kouřilová. Oběma moc gratulujeme. smiley

My s Daisy jsme se v pátek vydaly za ovečkama k nám na Vsetín. Byla jsem nadšená a Daisy jistě také. Určitě se za ovečkama vydáme znovu.smiley 

Plavající kolie

29.7.2013

Poslední dny se nedají trávit jinak než u vody a tak jsem Daisy přesvědčila, že u toho jezírka nemusí jen polehávat a může si v něm i smočit kožich. O Ketty se to říct nedá, ta vodu nemusí a raději bere roha, ale i přesto si kožíšek taky smočí. 

MVP Mladá Boleslav a prázdniny

20.7.2013

Tento víkend se zúčastnil Atlantic al Bader MVP v Mladé Boleslavi, poprvné v mezitřídě získal od velice přísné litevské  rozhodčí Beaty Petkevich VD2. Gratulujeme a děkujeme za prezentaci smiley Celý minulý týden strávil Asterix al Bader u oveček v Martínkovicích, ovečky navštívila i Aryana al Bader a velice se pro ně nadchla. Všichni si užívají prázdnin, přikládám pár fotek Atlantica- autorem je Tereza Hillebrantová, Aryany a Aféry. Daisy se rána po kousnutí krásně zahojila a pomalu mizí i jizva. 

 

Prodloužený víkend v okolí Brna

5.-7.7.2013

Tento víkend jsme strávili spolu s Davídkem a Daisy u našich přátel v Brně. Na programu byl výlet do Lednice a pasení oveček v Dolních Kounicích. Ve čtvrtek před tímto víkendem nás navštívil náš odchovanec šeltiák Badík- All my Dreams al Bader, vyrostl z něj nádherný pes a zatím se jeví velmi nadějně. V pátek jsme nejdříve navštívili Dinopark ve Vyškově, kde se nám i přes nepřízeň počasí velmi líbilo, Daisy se zde nejvíce líbili lemuři kata, zajíci a nosálové cheeky V sobotu jsme se všichni vypravili do Lednice, kde bydlí naše odchovankyně kraťanda Angel, udělali jsme si krásnou procházku po Lednických zahradách a parku. Sobotní podvečer jsme strávili ve společnosti našeho dalšího ochovance Asterixe, který bydlí v Brně. Vyrostl z něj krásný pes ideální výšky, avšak díky stojatým ouškům jej na výstavách nepotkáme ani nezasáhne do chovu. V neděli jsme se vydali za ovečkama do Kounic. Fence naší kamádky Tofince šlo pasení moc krásně za to my jsme se moc nevyznamenalycheeky. Daisy to má v hlavě trochu přetočené z obran a coursingu a myslela si, že ovečky má také chytit a nepustit, takže naše pasení vypadalo spíše jako krocení divoké zvěře cheeky Občas teda měla i světlé chvilky, kdy přepla nebo pochopila co má dělat než jen štěkat a ovečky pěkně následovala. A protože srandy není nikdy dost, tak se za ovečkama znovu vydáme, ale asi si na tu šelmu do té doby pořídím zbrojní pas cheekycheekycheeky Tímto chci poděkovat Barči a Kubovi, že se o nás krásně starali, opravdu jsme si to užili!

Speciální výstava šeltií Horní Počernice a Zoe první závody

24.6.2013

Dne 22.6.2013 se zúčastnila své první výstavy Angel´s Miracle al Bader, ve třídě dorostu obdržela známku VN2 a moc krásný posudek, rozhodčí Janine Bohi- Wenger, Švýcarsko. Moc gratulujeme! Autorem fotky je Lucie Kučerová, ch.s. z Lomu ve Skále

Dne 23.6.2013 se Aféra al Bader zúčastnila Rally Obedience závodu v kategorii začátečníci. Získala 196 z možných 200 bodů, se známkou výborná! Opět obrovská gratulace! 

Pokousání

21.6.2013

Tahle aktualita není moc veselá, ale určitě je potřeba se o ní zmínit. Naše Daisy byla pokousána kříženkou maliose a amerického buldoka v místě tváře, má i malou ranku na levé lopatce, ale nic vážného. Bohužel rána na tváři si vyžádala šití, naštěstí bez anesterie, dostali jsme antibiotika a léky od bolesti,rána se relativně dobře hojí. Pravděpodobně ji zůstane jizva, ale to se nedá nic dělat, hlavně když bude zase úplně v pořádku! Naštěstí to vše psychicky perfektně snáší a chová se jako by se nikdy nic nestalo a jako by vlastně na té tváři nic neměla smiley Plánované krytí je zatím v nedohlednu neboť čekáme kdy začne hárat.

Klubová výstava Magdeburg a Zoe složila svou první zkoušku

19.5. a 2.6. 2013

Dne 19.5. se Aryana al Bader zúčastnila klubové výstavy v Magdeburgu, rozhodčí Harald Steinmetz(D), ve třídě mladých získala krásné ocenění V1, CAC-J, CAC(VDH)-J. Moc gratulujeme!!!

Včera 2.6. ve Venice v Itálii složila svou první zkoušku Aféra al Bader. Zkouška PCR-Proprietario Cinofilo Responsabile je defacto licence uznána CSEN- Centro Sportivo Educativo Nazionale, která slouží jako vstupní zkouška ke skládání dalších zkoušek podle Italského národního zkušebního řádu. Další zkoušky, které následují jsou CAE-1 a CAE- BH. Moc gratulujeme! 

Jen tak

12.5.2013

Nic moc se u nás neděje, momentálně prší a my lenošíme u krbu, když je hezky chodíme na dlouhé vycházky do přírody. Kettynku tento týden čeká letní stříhání. Momentálně čekáme, kdy Daisy začne hárat a rozjedeme se za Bamčim. Na tento výlet se velice těšíme a doufáme, že bude úspěšný a náš dům bude opět plný malých neposedůsmiley 

Bamči se zúčastnil výstavy CACIB POHORJE kde získal nádherná ocenění : CAC, CACIB, BOB a BIG III. Otec našeho vrhu A šeltií Eastdale Just a Dreamstone se stal Českým šampionem. Oběma velice gratulujeme! 

Zde se můžete podívat, jak se malá šeltie Angel učí pomocí clickeru: http://www.stream.cz/uservideo/801136-angel-klikr-trenink-zima-2013

Nové fotky

20.4.2013

Majitelé našich odchovů nám zasílají krásné fotky, je vidět, že se ty naše psí děti mají opravdu skvěle, za což jsem neskutečně ráda smiley Štěnátka z vrhu A šeltií mají každý svou fotogalerii, odkazy na jejich stránce. Také jsem přidala pár jarních fotek našich holek sem do fotogalerie.

    

                                                    

MVP České Budějovice

30.3.2013

Dnes se zúčastnil Atík výstavy v Českých Budějovicích, poprvé ve třídě mladých. Získal známku V4 a moc krásný posudek, rozhodčí Solresz Edith, Rakousko, trošku v kruhu zlobil,ale věřím, že do další výstavy předvedení vylepší. Máme radost a držíme pěsti na příště!!! smiley Autorem fotky je Markéta Kouřilová.

Daisy slaví narozeniny

14.3.2013

Dnes slaví své třetí narozeniny "moje malá holčička" Daisy!!! Přejeme ti všechno nej, nej do dalších let, hlavně zdraví a ať nám stále děláš radost heart

Vytvořena sekce Zdraví a chov, kde se můžete dočíst o nejčastějších " nemocech", které postihují kolie a šeltie. Také je zde zmínka o tom co chov je, jaké jsou druhy plemenitby a co která obnáší. 

Zdravotní vyšetření

9.3.2013

Jako první z vrhu  podstoupila vyšetření kyčelních kloubů naše Aryana al Bader s výsledkem DKK 0/0 nebo-li HD A/A. Máme obrovskou radost!!!! V brzké době podstoupí vyšetření i další štěňátka z vrhu.

CACIB Gonzada, Italy

2.3.2013

Tento víkend se zúčastnila své první výstavy naše merlová kráska Aféra al Bader ve třídě mladých. Ačkoliv byla jedinou zástupkyní krátkosrsté kolie na této výstavě, získala VD1 za světlé a kulaté oko. Nicméně má jinak krásný posudek a svou první výstavu zvládla skvěle. Přejeme hodně štěstí do dalších výstav.

vrh A krátkosrstých kolií slaví 1. narozeniny

13.2.2013

Dnes je to právě rok co se stali součástí velké psí kraťandí rodiny. Byl to pro nás v loňském roce nejkrásnější zážitek a naše Daisy jim byla svědomitou mámou.Přejeme ať Vám naši/Vaši hafani dělají v životě radost a jste s nimi rádi. heart

 

Plánované krytí

30.1.2013

Přidány informace o plánovaném vrhu kraťand na podzim 2013. Více v sekci štěńátka.smiley 

Výsledky genetických testů

16.1.2013

Dnes nám dorazily výsledky genetických testů štěňátek šeltiček ze Slovgenu na CEA a MDR1. Obě štěňátka jsou CEA DNA carrier a MDR1 +/+. Pěkně si to ty děti po rodičích rozdělily wink Máme z výsledků velkou radost!!!

7. týden

12.1.2013

Týden utekl jako voda a štěňátka se dnes rozjela do světa. Je tu nezvyklé ticho a prázdno. V uplynulém týdnu jsme byli v Brně u paní MVDr. Trnkové na oftalmologickém vyšetření, kdy byla obě štěňátka shledána PROSTÁ VŠECH DĚDIČNÝCH OČNÍCH VAD.  Vyšetření podstoupila i Kettynka, která je PROSTÁ DĚDIČNÝCH OČNÍCH VAD, kromě distichiasis. Tento týden jsme vážili i měřili: Angel´s Miracle 1800g a 21cm a All my Dreams 2150g a 22cm. Nyní již čekáme pouze na výsledky genetických testů na CEA a MDR1 u obou štěňátek.

Vrh šeltiček byl přesunut do sekce odchovy a do sekce štěňátka bylo přidáno předběžné info o plánovaném vrhu krátkosrstých kolií. 

6. týden

5.1.2013

Tak první aktualizace v Novém rocesmiley Štěňátka mají za sebou již 6týdnů života mezi námi. Neustále se jim formuje povaha a je to úžásné být u toho. Hodně času tráví venku i zkoumáním domu, jsou velmi mazlivá a kontaktní.  Největší novinkou tohoto období je, že jsme dnes byli u paní veterinářky, která štěňátka prvně naočkovala, čipovala a odebrala jim krev na genetické testy na CEA a MDR1. Štěňátka se v ordinaci chovala jako doma, čímž mi udělala největší radost. Jela prvně autem a taky v pohodě, akorát si Angel cestou tam trochu ublinkla a celou cestu také kňučela, což byla opravdu zkouška trpělivosti laugh Cestu zpět prospali. Nafotila jsem nějaké fotky z hraní doma i na zahradě. Opět jsme vážili: Angel´s Miracle 1670g a All my Dreams 1920g. Máme před sebou poslední společný týden, příští víkend se štěnda rozjedou s novými páničky prozkoumávat svět, a tak si společné chvíle maximálně užijeme!!!

                                                                       

aktualizováno: 04.01.2024 22:00:26