Novinky 2024

Shrnutí uplynulé sezóny od června do prosince 2023

V červnu jsme si udělali výlet na naši oblíbenou Malou Fatru. Ze Šútova přes Šútovský vodopád na chatu pod Chlebom.

V červenci jsme se vydali do Tater na Ostrvu. V srpnu pak na Slavkovský štít, který je opravdovou výzvou. Následováno dnem po horských chatách Bílikova, Rainerova Zámkovského chata. Elka nám začala po Slavkáči mírně kulhat, připisovala jsem to náročnému terénu, přetíženým vazům a chtěli jsme nohám trochu ulevit, ale v Tatrách není nic zadarmo. Původní plán byl vyjít až na Téryho chatu, ale to třeba příště už bez psa, protože nový návštěvní pořádek TANAPu omezil pohyb psů ve vysokohorském terénu ve Vysokých a Západních Tatrách. Třetí den jsme si dali Predné Solisko a hurá domů regenerovat. 

V září jsme si dali nezapomenutelný západ na Lysé v té nejlepší společnosti Molinari heart Sezónu jsme zakončily výstupem na Kôprovský štít. 

  

  

 

Říjen jsme si dali regenerační, plánovali štěńátka po Ellie. Tzn. chodily jen po těm našich kopcích, Ellie dostala kúru Geloren na klouby, vazy a šlachy, aby se po náročné sezóně zregenerovala a tělo se připravilo na plánované krytí. Měly jsme velké plány... Ale! Chceš- li rozesmát Boha, pověz mu o svých plánech. Takže to začalo ještě v říjnu pozitivním testem na mycoplazmata, který jsme udělaly v předstihu před plánovaným krytím. Celé smečce nasazeny antibiotika na 4 týdny. A pak to příšlo. 4. listopadu došla Ellie ze zahrady po třech... Prohlíželi jsme, prohmatávali a nic nenašli. Další den návštěva ortopeda. Noha bez otoku, pohyblivá, nereagovala na nic, jen v místě kloubu mírné zarudnutí, pár dní klidový režim bez efektu. Pak už následovala diagnóza urvané vazy v zápěstí. Řešení? Operace pankarpální artrodéza nebo doživotní speciální ortéza, rehabilitace a časem se noha snad osvalí, ale už nikdy nebude fungovat tak jako doposud. Protože je Ellie mladá fena, rozhodli jsme se pro operaci. Byly provedeny rentgeny, objednána titanová destička z Itálie a čekali jsme na termín operace. Mezitím jsme pořídili ortézu na zápěstí, která ji částečně od bolesti ulevovala. 

4. prosince proběhla 3 hodinová operace při které ji byl zbroušen zápěstní kloub, vložena titanová destička s 8mi šrouby, odebrán kostní štěp z ramene a vložen do rány pro rychlejší regeneraci. Už je to měsíc. Nekonečně dlouhý dlouhý měsíc, kdy má Ellie dlahu a jezdíme na pravidelné kontroly a převazy. Rána se krásně zhojila, místy otlaky, které jsou v 95%, bez otoku. Nasadily jsme speciální kloubní výživu a enzymoterapii, která si myslím zásadně pomohla k dobrému zhojení rány. Noha se nesmí namočit, aby nedošlo k zánětu. To se nám daří všemožnými způsoby udržet, ačkoliv nám počasí nepřeje. A tak když nejsou zrovna závěje sněhu, tak leje jako z konve. Ještě 14 dní!!! Zdá se to nekonečné! Poté proběhnou kontrolní rentgeny, kde se dozvíme, jak kost srostla s destičkou a můžeme začít plánovat rehabilitace, bez kterých se asi neobejdeme. Aktuálně se snažíme o to, aby Ellie operovanou nohu začala zatěžovat. Ale hlava je prevít a myslí si, že už nohu nepotřebuje, že přeci po třech se dá také solidně chodit. A tak je třeba rozbít nově naučený pohybový stereotyp.

Pro letošní rok máme pouze jeden hlavní cíl - POSTAVIT ELLIE ZPÁTKY NA NOHY heart Vše ostatní necháváme plynout. Jestli se spolu ještě někdy podíváme hory, jestli bude mít poslední štěňátka? To necháváme nezodpovězeno. Vše ukáže čas.

  

 

Vítejte v roce 2024

Vítáme všechny naše přátelé, známé a blízké, ale i ty, kteří nás po očku sledují v novém roce. Stále v plném počtu všech 3 holek. Pokud příroda dá, naše Daisy oslaví za 2 měsíce neuvěřitelné 14. NAROZENINY!!! Je už hluchá, zrak ji také moc neslouží, má šelest na srdci a je inkontinentní. Hold věk se nedá ošálit. Ale pořád ji chutná a pohyb je taky úměrný věku.  

Wifi oslavila v listopadu 10. narozeniny a věk je pro ni stále jen číslo. Je to stejné uštěkané šídlo jako za mlada. Žádné neduhy ji naštěstí netrápí.

Ellie oslavila své 6té narozeniny. Celý rok jsme spolu trávily na horách u nás a na Slovensku, konec roku ji připravil velké bolesti a trápení, ale to v samostatné kapitole. 

                 

aktualizováno: 04.01.2024 22:00:26