Novinky 2014

Zdravotní vyšetření

V uplynulých dnech byla vyšetřená některá štěńata z vrhu B krátkosrsté kolie: 

Bamboocha al Bader- PROSTÁ všech dědičných očních vad- na toto vyšetření jela z Norska do hlavního města Švédska Stockholmu! Takže až mi někdo zase jednou bude tvrdit, že má očaře daleko, tak to beru čistě jen jako výmluvu a lenost...

Bunbury al Bader- CEA,PRA,KAT- negative, PPM iris-iris-positive- Banýsek absolvoval vyšetření u pana MVDr. Beránka, který mu konstatoval jako ve štěněcím věku perzistentní pupilární membránu. S tím, že jej doporučuje uchovnit, jen by se neměl spojit s fenou, která má stejný výsledek. Což bohužel není tak časté, aby se klinicky vyšetřovali dospělí chovní jedinci. Ale jsou zde první vlaštovky a já pevně věřím, že jich bude čím dál více a stane se to standardem chovných jedinců. Klinické vyšetření jednak ve štěněcím věku, ale i několikrát v dospělosti.

Broadway in Grazel al Bader- v Rusku podstoupil rentgenologické vyšetření kyčelních a loketních kloubů s těmi nejlepšími výsledky a to DKK A/A a DKL 0/0

Doplněny informace o plánovaném posledním vrhu naší Ketty. Více zde. Otce pro poslední vrh naší Daisy máme již vybraného, čekáme již jen na výsledky genetických testů.

 

Speciální výstava KCHCS Mladá Boleslav

V neděli 23.11. se Bunbury al Bader zúčastnil speciální výstavy kolií a šeltií v Mladé Boleslavi. Ve třídě mladých se umístil na krásném druhém místě s oceněním V2. Majitelům moc gratulujeme a děkujeme za prezentaci.

U nás máme nemocné období. Ketty bojovala se střevní virozou natolik, že jsme ji museli odvézt na veterinu, kde ji podali kapačky a až pak se dala dokupy. Mezitím měla Daisy na pacce puchýř, který jí praskl a než jsem to zaregistrovala, tak si ho rozlízala tak, že začal mokvat, takže teď chodí s ofačovanou tlapou a protože neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a zvířatech začala nám průjmovat i Wifina... naštěstí vše zvládáme a ony taky, tak čekáme veselejší období :-)

 

2x Winner show Lillestrøm, Norsko + zlaťáčci slaví narozeniny

Bamboocha al Bader se zúčastnila v Norsku dvoudenní Winner výstavy. První den získala nádherné ocenění V1, Norský vítěz mladých 14, CK, res. CERT a stala se 4nejlepší fenou plemene. Druhý den získala V2, CK, res. CERT a opět 4nej fena plemene  za letošní Evropskou vítězkou mladých Clingstone´s Make My Day! 

 

Naše B štěňátka oslavila své první narozeniny, uteklo to jako voda. Své druhé narozeniny slaví i A vrh šeltiček. Všem přejeme hodně zdraví a spoustu skvělých let se svými páníčky! 

  

 

Evropská výstava psů Brno+ Národní výstava+ sraz krátkosrstých kolií

Říjen byl nabitý akcemi. První z nich byl tradiční sraz krátkosrstých kolií v Horce nad Moravou. Letos jsme se ho zúčastnili komplet všichni :D Já, Davídek, Daisy, Ketty a Wifi. Všichni jsme si užili krásný den ve společnosti fajn lidiček, které jsme dlouho neviděli a jejich báječných psů.

Koncem října následovala obrovská kynologická událost a to Evropská výstava psů v Brně a druhý den pokračovala Národní výstavou psů. Naše barvy hájil Badík- All my Dreams al Bader(šeltie) a Banýsek- Bunbury al Bader. Banýska jsem oba dny vystavovala já a jsem na něj velice pyšná! Perfektně se mnou spolupracoval, je to velice vyrovnaný pes. 

Výsledky obou psů byly vynikající:

All my Dreams al Bader- V2, res.CAC oba dny ve velice pěkné konkurenci

Bunbury al Bader- V2 na Evropské výstavě, V1,CAJC,BOJ na národní výstavě

autory fotek jsou Lucie Kučerová- CHS z Lomu ve skále a Klára Bisová

 

NVP Brno

Minulou sobotu jsme se s Wifi- Bershka al Bader zúčastnily Národní výstavy psů v Brně. Den před výstavou jsem zjistila, že se koná venku na Velodromu a taky, že nám změnili rozhodčího. Měly jsme jet s majiteli našeho šeltiáka Badíka- All my Dreams, ale paničky bohužel onemocněly a tak jsem se sama vydala do deštivého rána s okoupaným a načesaným psem a říkala si něco o tom, že to byl zase jednou hovězí nápad přihlásit se na výstavu. V Brně naštěstí nepršelo, i když o teple mám taky trochu jiné představy, kterým teda odpoledne již odpovídalo :D. Wifi byla ve třídě mlaých spolu s dalšíma 3 fenkama, některé už získaly i titul BOB. Wifi byla nejmladší, hezky se předvedla- o proti tomu co předvádí doma to bylo o level výš. Máme krásný posudek, ve které má ta moje opice se zlomenou nohou napsáno VÝBORNÝ POHYB,  což je pro mne nad všechny tituly a žampionáty! Mimo to získala ocenění V1,CAJC,BOJ. Pan rozhodčí Tibor Havelka, SK hodnotil opravdu velmi přísně, spravedlivě a pečlivě. V souboji o BOB nás porazila krásná 8mi letá veteránka. 

Této výstavy se také zúčastnila kraťanda Birdy al Bader, která získala ocenění V2. Její soupeřka byla o více než půl roku starší a Birdy vedle ní vypadala jako ze třídy dorostu. Přesto má velice nádherný posudek. Majitelům děkujeme za prezentace a ještě jednou moc gratulujeme. 

Sešly jsme se tam jak s majiteli Birdy, tak i s chovatelkou naší Daisy a předně se slečnou Lemonovou( Molinari kennel), která nám dělala po celou dobu společnost a byla ochotna s námi čekat až do závěrečných soutěžích ve kterých jsme si moc nešktly, neb malí psi nejsou psi, ale zkušenost celkem obohacují. Taky jsem zjistila, že i mezi šeltičkáři jsou praštění lidi, kteří si myslí, že musí vyhrát jejich pes, protože je podle nich nejlepší nebo ti kterým se můj pes nelíbí natolik, že to musí říkat tak nahlas, abych to slyšela. V čem byl problém? Moje fena totiž nemá vystříhané uši jak by se na správnou výstavní šeltii patřilo. Důvod je prostý: nesluší jí to. A jak se nás shodla většina, pokud to nevadí rozhodčímu, ostatním to může být u análního otvoru. A já si na to řekla WELCOME TO THE DOGSHOW WORLD. laugh A protože srandy není nikdy dost potkáme se na Evropské výstavě opět v Brně wink

Přidávám fotky Wifi a Birdy tak jak jsou spokojené nejvíce- s něčím v tlamě.

 

 

Srpen- novinky

Prázdniny utekly jako voda a už nám září ťuká na dveře. My jsme letos jezdili jen na výlety a jako každoročně se chystáme na sraz krátkosrstých kolií, který proběhne 4.-5. října opět v Horce nad Moravou. Víkend před srazem se s Wifi zúčastníme Národní výstavy psů v Brně, které se zúčastní i naši další 2 odchovanci. Přijela k nám na návštěvu Birdy al Bader, roste z ní krásná mladá fena, která má super majitele a děkuji za super odpoledne. Ostatní nezaháleli a zde jsou výsledky + foto. Na první fotce je "naše" Aféra al Bader smiley
 
Atlantic al Bader- KV Karlovy Vary: V1, vítěz třídy
 
All my Dreams al Bader- IDS Bratislava: V2, res. CAC
 
Broadway in Grazel al Bader- složil zkoušku vloh ovčáckého psa (ZVOP)
 
Bamboocha al BaderNorsk Collie Klubb Lillestrøm: BIS puppy, NCK Hedmark: V1,CK, CERT, 2.nejlepší fena plemene
 
    
 
 

Červen- novinky

První červnový víkend byl plný výstav i zkoušek. Tak tedy smiley: V sobotu se Birdy al Bader zúčastnila své první výstavy a to Krajské výstavy psů ve Zlíně. Ze třídy dorostu si odnesla krásnou známku VN1. V neděli  se zúčastnila Bamboocha al Bader v Norsku hlavní speciální výstavy, kde získala nejvyšší možný titul od britské rozhodčí a specialistky na plemeno Doreen Clarke a to BEST IN SHOW puppy. Jako třešničkou na dortu bylo, že v ten stejný den Atlantic al Bader složil svou první zkoušku ZOP. Všem gratulnujeme a děkujeme za prezentaci. My s Wifi se pravděpodobně vypravíme na naši první výstavu v září do Brna a také máme vybrány otce našich posledních vrhů po Daisy i Ketty na příští rok. Veškeré info později.

  

Zase ty výstavy

Dne 10.5.2014 se zúčastnil klubové výstavy v Chropyni All my Dreams al Bader, v mezitřídě získal ocenění V1,CAC čímž dokončil podmínky pro udělení titulu Junior šampion ČR. Zúčastnil se i bonitace, kde byl uznán chovným s výškou 38cm, plnochrupý.

V tento den se také zúčastnila své další výstavy Bamboocha al Bader, ta ve třídě štěňat získala ocenění BOB puppy a následně i BIG 3 puppy. Oběma gratulujeme a děkujeme za prezentaci. 

                        

Výstavy + marodi

Konečně mi vyšlo trochu času na aktualizaci. Největší novinkou a radostí je, že Wifi byly vyjmuty dráty z nohy, má za sebou i 14 dní klidového režimu po vyjmutí drátů a už opět běhá jako dřív heart. Daisy se noha také zahojila a tak momentálně čekáme na příznivější počasí, kdy se vydáme na nějakou delší vycházku do lesa. Naší odchovankyni Angel al Bader, byla z čelisti také vyjmuta tmelící hmota a její rekonvalescence probíhá více než dobře.smiley

Náš odchovanec All my Dreams al Bader se zúčastnil Victory show + Duocacib Nitra kde obdržel 3x CAC a Victory Junior Winner.

Poprvé se do výstavního kruhu vydala v dalekém Norsku Bamboocha al Bader, která získala "tituly" BOB puppy + BIG4 puppy. Oběma majitelkám gratulujeme a děkujeme za prezentaci. 

 

V Itálii se setkaly polosestry Aféra a Barracuda al Bader při tréninku pasení. Všechna štěňátka se mají skvěle z čehož máme radost i my. Nové fotky u B kolií a šeltií. 

 

Úrazy

Tento týden se nese ve znamení špatných zpráv. Nejprve to začalo tím, že jsem se dozvěděla, že naši kraťandí ochovankyni Angel al Bader srazilo auto, naštěstí je po operaci její stav stabilizovaný a začala i sama přijímat potravu. Tak držíme pěsti ať vše postupuje jen a jen k lepšímu! V ten stejný den jsem se také dozvěděla, že Aryana al Bader nezabřezla a tudíž štěňátka nebudou. Abychom si to asi všechno odbyli najednou si naše milovaná Wifi zlomila ve středu nohu. Teda přesněji řečeno ji nohu zlomila Daisy, která ji nějak přehlídla a skočila ji na nohu. Ve čtvrtek podstoupila operaci, kdy ji do nohy byly vpraveny dráty, které jsou zvenku zapuštěny do fixátoru. Tuto "ozdobu" bude nosit zhruba 3-4 týdny, podle toho jak dobře bude kost srůstat. Aby v tom Wifi nebyla sama během soboty si Daisy rozlízala nějaký škrábanec na přední noze, takže máme doma dvě lampičky. 

 

 

Duocacib Brno

V sobotu 22.2.2014 se zúčastnil výstavy v Brně náš odchovanec All my Dreams al Bader, kterého jsem na této výstavě vystavovala. Získal ocenění V2  v kvalitní konkurenci dalších 3 psů. Na tuto výstavu jsme vzali i naši malou Wifi, kterou prostředí ani množství psů a lidí nevyvedlo z míry. Fotky snad později.

Update

Čas nemilosrdně běží a je čas na malou aktualizaci. Minulý pátek odletěla jako poslední vlaštovka Bamboocha do dalekého Norska, do chovatelské stanice krátkosrstých kolií Torrosly. Náš dům okupuje malá Wi-fi, která je stejně praštěná jako její máma. 

 

V Německu žijící fenka z naše chovu Aryana al Bader byla ve Francii nakryta blue-merle psem Fire and Ice del Passo del Turchino. Pokud vše půjde jak má, začátkem dubna se narodí klubíčko kraťandích miminek a z naší Daisy se stane babička :-D Aryana byla geneticky vyšetřena na degenerativní myelopatii s výsledkem N/N- zdravá.

 

Za necelý týden, oslaví štěňátka z našeho A vrhu kolií druhé narozeniny a jelikož nevím,kdy se k další aktualizaci dostanu, chci jim pogratulovat s předstihem :-) Tak všechno nejlepší zlatíčka, hodně zdravíčka( to je nejdůležitější) a ať děláte svým páníčkům jen a jen radost a jsou s vámi rádi.

 

 

NVP Trenčín a štěňátka v nových domovech 

Dne 18.1.2014 se zúčastnil výstavy v Trenčíně Badík- All my Dreams al Bader, získal titul V1,CAJC a tím dokončil podmínky pro udělení Juniošampiona SK. Máme velkou a radost,gratulujeme a děkujeme za prezentaci.

Štěňátka z B vrhů jsou již ve svých domovech, zatím s námi zůstává Bamboocha, kterou čeká let do dalekého Norska koncem ledna a tak si má s kým naše malá štěkna pořád hrát. Počasí nám moc nepřeje, ale i přesto pravidelně chodíme na vycházky na louky či do lesa, také se učíme chodit na vodítku, což je někdy trochu boj, ale jde to holkám moc hezky.

 

NVP Brno + výsledky genetických testů

Dne 4.1.2014 se zúčastnil náš odchovanec All my Dreams al Bader, národní výstavy v Brně, kde v konkurenci dalších š psů získal nádherné ocenění V1,CAJC, BOJ. Majitelům moc gratulujeme! :-)

Dnes nám dorazily výsledky genetických testů šeltiček  na CEA a MDR1 a s výsledky jsme nadmíru spokojeni:

Bentley al Bader- CEA DNA non-carrier a MDR1 +/-, Bershka al Bader CEA DNA non-carrier a MDR1 +/-, Bottega Veneta al Bader CEA DNA carrier a MDR1 +/+.

Naše smečka se rozlostla o malou šeltičku Bershku, která dostala pracovní jméno Wi-fi. Více info o ní zde.

 

7-8.týden

Posledních 14 dní uteklo jako voda a nestíhám aktualizovat. Štěňátka šeltií jsou již v nových domovech a tudíž byl vrh přenusut do sekce odchovy. Jako první vlaštovka kraťandích miminech odjel Broadway do dalekého Ruska, kde se již také začíná zabydlovat. Další štěńátka se k novým majitelům vydají v průběhu příštího týdne. Během následujícího týdne by nám také měly dorazit výsledky genetických testů šeltií na CEA a MDR1.

 

6.týden

Štěňátka mají za sebou šestý týden života. Užívají si skotačení na zahradě i doma a je jich prostě všude plno. Máme z nich velkou radost. Mají za sebou očkování, čipování, šeltie odběr krve na genetické testy  CEA a MDR1. Také jsou všechna klinicky vyšetřena na dědičné oční vady. Vyšetření absolvovala i Daisy. Výsledky jsou následující: štěňátka šeltie jsou prostá všech dědičných očních vad, Daisy je rovněž prostá všech dědičných očních vadštěňátka krátkosrsté kolie- Broadway in Grazel, Barracuda, Birdy a Bamboocha jsou prostá všech dědičných očních vad, Bunbury je prostý dědičných očních vad kromě PPM( perzistentní pupilární membrána), která se u  něj vyskytla na levém oku ve formě iris-iris(duhovka-duhovka)ve tvaru tenkého proužku. Tato forma PPM je nejslabší, nemá žádný vliv na zrak jedince, psi s touto formou jsou běžně využíváni v chovu, jelikož podle CERF( canine eye registration foundation) psi s tímto typem PPM obvykle nemívají štěňata s tímto postižením. Přesto však CERF doporučuje nekřížit 2 jedince s tímto postižením a doporučuje,aby alespoň jeden z páru byl zdravý.

aktualizováno: 04.01.2024 22:00:26