Novinky 2022


Vítejte v roce 2022 a ohlédnutí za uplynulými událostmi

Poslední aktualizace byla zhruba před rokem, v době, kdy se naší Ellie narodilo 5 štěňatek a my si užívali jejich přítomnost. Bylo nám spolu fajn, štěňátka odjela do nových úžasných rodin a oslavila svůj první rok života. Jsou to úžasná štěňátka, Hakuna Matata a HogoFogo se věnují agility, Hubba Bubba se již zúčastnila prvních výstav a Hannibal je skvělým parťákem své dvounohé smečce a kočkám, se kterými pobývá. 

Jak si mnozí všimli, museli jsme se rozloučit s Hašlerkou. Bylo to pro nás všechny velmi těžké a smutné období. Hašlerka měla letět k nové majitelce do Finska. Těsně před odletem jsme provedli rutinní vyšetření, při kterém se však zjistil srdeční šelest značného rozsahu na škále 5/7. Pro mne jako chovatele naprostý šok, rozhodování, nekonečné misky vah pro a proti, konzultace, zdrcení budoucí majitelé - čekala ji agilitní kariéra a měla zasáhnout do finského chovu. Bohužel šelest potvrdili 3 přítomní veterináři. Následovalo rychlé objednání ke kardiologovi, který bohužel potvrdil, že se jedná o vrozenou srdeční vadu PDA. PDA je vada, která bývá zpravidla operovatelná, záleží však na jejím rozsahu. Říká se, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Hašlerka měla tuto vadu v takovém rozsahu, že šance na přežití operace byly velmi nízké, zejména pro značně ztenčenou srdeční stěnu. Rovněž měla na srdci značné degenerativní změny způsobené vadou, které by ji omezovaly v případě, že by operaci přežila a brala do konce života léky. Vzhledem ke značně rychlému progresu onemocnění, kdy během 14 dní byly tak značné rozdíly v poslechu (z 0 na 5) a změnám na srdci, vysokému riziku úmrtí při operaci, jsme se nakonec rozhodli tak, jak jsme se rozhodli. Odešla v rukou, které ji přivedly na tento svět. 

Myslím, že takový zážitek chovatele poznamená na celý život. Člověk si říká, co udělal špatně, co přehlédnul, co mohl udělat lépe. Nemohl udělat nic víc, než to, co udělal. Oba rodiče byli oficiálně vyšetřeni u kardiologa s negativním výsledkem. Pravdou je, že Cody- otec štěňátek, již 1 štěně se stejnou srdeční vadou dal- oficiálně o kterém víme, jedná se o fenku Beyond Skyline Deena´s Victory, která by dle tehdejších zpráv měla být po operaci v pořádku. O jiných oficiálních potomcích nevím, ale v českém chovatelském rybníčku stále panuje tradice vše tutlat, dokud to jde. Ale srdeční vady celkově se jeví jako tichý , skrytý nepřítel v chovu šeltií. Vzhledem k jejich narůstající četnosti napříč typy onemocnění a liniemi by se měla přijmout jistá chovatelská opatření spočívající alespoň ve vyšetření kardiologem předtím, než jedinec zasáhne do chovu.

Přes veškerá pro a proti jsme se rozhodli, že Ellie naposledy nakryjeme. Pokud nám to okolnosti dovolí, vypravíme se opět do zahraničí na krytím krásným, zdravým bicolorním psem. Na podzim 2022 čeká Ellie opětovné kardiologické vyšetření. Rezervace na toto spojení nepřijímáme - stále na své štěňátko čekají ti, na které se v minulém vrhu nedostalo, zároveň upřednostňujeme individuální přístup před nějakým pořadníkem. 

Další zlom a smutná chvíle přišla letos v březnu, kdy jsme se museli rozloučit s naší Kettynkou. Nejhodnější psí dušinkou, která chodila po zemi, dala nám Wifi a Ellie, provedla nás životem a světem chovu šeltiček. Dostihla ji mozková příhoda, selhávalo ji srdíčko, nebyla schopna ustát, jíst ani pít a museli jsme ji nechat odejít za duhový most, kde určitě běhá s Hašlerkou a největším milovníkem psích slečen a machistou Slumánkemheart

Naše krasomila Daisy oslavila ve zdraví 12 narozeniny!!! I přes veškeré seniorské neduhy jako zhoršený zrak, sluch, zpomalený pohyb, nějaká ta tuková bulka, se těší celkovému zdraví a my věříme a doufáme, že spolu oslavíme aspoň ještě jedny narozeniny. Jsem neskutečně vděčná za každý nás společný výstup na ten náš kopec. wink

No a co jsme mezitím dělaly, že jsme zde, tak dlouho nebyly? Říkali jsme si, že když neštěstí nechodí po horách, tak se na ty hory vydáme my laugh A tak se stalo, že jsme začali více objevovat krásy naší země, ale i našich sousedů. A stále nás to baví.

Závěrem bych chtěla říct: "Těšme se ze společně strávených chvil s těmi, které máme rádi a oni mají rádi nás, ať už dvounohými či čtyřnohými členy rodiny. Protože na světě není větší bolesti než když nám ze světa odejdou a už nevytvoříme žádnou společnou vzpomínku. 

 

aktualizováno: 04.01.2024 22:00:26